Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historie a zajímavosti

22. 7. 2007

Obrazek


Dějiny obce a historické památky

Asi v polovině 12 stol. se zde usadil vladyka Olbram. Jeho potomci se nazývali Olbramovici, po nich i osada, která z jejich usedlostí vznikla, dostala jméno Olbramovici, později Olbramovice. K založení sídla lákala Olbrama jednak úrodná krajina, jednak zemská cesta, která tudy již za dob pohanských vedla a byla velice důležitým spojovacím prostředkem obchodním mezi severem a jihem.

První písemný záznam o obci jest z roku 1352, ale kostel Všech svatých byl založen již ve 12. století v románském slohu, jak o tom svědčí dochovavší se románská věž s okénky dělenými sloupky. Vladykové z Olbramovic se řadí dle původu k pánům z Janovic, k Chřenovským ze Zruče, k Žďárským a Kolovratům, o čemž svědčí jejich stejný erb - orlice, který je dnes i znakem obce. Patřily sem i šlechtické rody Dvořečtí a Čejkové, které se psaly z Olbramovic. Panu Dvořeckému byla sťata hlava 21. června 1621 a vyvěšena na ochozu Staroměstské mostecké věže až do roku 1631.

Na území obce se nachází několik kulturních památek. V Olbramovicích již zmíněný kostel Všech svatých, soubor soch Panny Marie a sv. Jana z roku 1706 a sýpka hospodářského dvora. V osadě Křešice areál hospodářského dvora a ve Strýčkově (Slavkov) areál tvržiště.

Nedaleko od Olbramovic si můžete prohlédnout Přírodní rezervaci Podhrázský rybník. Tato ornitologická lokalita je důležitou zastávkou tažného vodního a bahenního ptactva. Značná část obce se nachází v Přírodním parku Džbány - Žebrák, který byl vyhlášen v roce 1996.

Olbramovice protíná železniční trať Praha - České Budějovice, odbočná trať do Sedlčan, mezinárodní silnice 1/3 z Prahy do Tábora a silnice 1/18. Tím je zajištěna dobrá dopravní obslužnost vlaky, autobusy i osobními auty.

Známé místní firmy jsou Strojní traktorová stanice s. r. o., tiskárna TRIA, Sklady Marilla Příbram, CEVYS s. r. o. Tomice - výroba betonářských výrobků, farma zemědělského družstva NOVA Bystřice, ELKOMP s. r. o. - výroba rozvaděčů, Chlazení - Novák a malé stavební firmy. Obec má dostatečnou obchodní síť navštěvovanou i širším okolím. Čtyři restaurace uspokojí občerstvením i náročnější zájemce.

V obci pracují tři sbory dobrovolných hasišů - v Olbramovicích, Tomicích a Křešicích. Tělovýchovná jednota SK Olbramovice má svá družstva v kopané a stolním tenise. V obci dále působí Svaz tělesně postižených, Český svaz chovatelů a Myslivecké sdružení. V Olbramovicích je základní škola (1. - 5. ročník) a mateřská škola.

Rozloha Obce Olbramovice je 2535 ha a k 1.1.2003 zde žilo 1086 obyvatel. Obec je rozdělena do 15 místních částí - Babice, Dvůr Semtín, Kochnov, Křešice, Mokřany, Olbramovice Městečko, Olbramovice Ves, Podolí, Radotín, Semtín Semtínek, Slavkov, Tomice II, Veselka a Zahradnice.

V obci je Přírodní rezervace Podhrázský rybník. Tato ornitologická lokalita je důležitou zastávkou tažného vodního a bahenního ptactva. Značná část obce se nachází v Přírodním parku Džbány-Žebrák, který byl vyhlášen v roce 1996.

Olbramovice protíná železniční trať Praha - České Budějovice, odbočná trať do Sedlčan, mezinárodní silnice I/3 z Prahy do Tábora a silnice I/18. Tím je zajištěna dobrá dopravní obslužnost vlaky, autobusy i vlastními auty. V obci je základní škola 1. - 5. ročník a mateřská škola.

Známé firmy jsou Strojní traktorová stanice, s.r.o., tiskárna TRIA, Sklady Marilla Příbram, CEVYS, s.r.o., výroba betonářských výrobků Tomice, farma zemědělského družstva NOVA Bystřice, ELKOMP, s.r.o., výroba rozvaděčů, Chlazení - Novák a malé stavební firmy. Máme dostatečnou obchodní síť navštěvovanou i širším okolím. Čtyři restaurace uspokojí občerstvením i náročné.

V obci pracují tři spolky dobrovolných hasičů a to v Olbramovicích, Tomicích, Křešicích. TJ SK Olbramovice má svá družstva v kopané a stolním tenise. V obci ještě působí Svaz tělesně postižených, Český svaz chovatelů a Myslivecké sdružení.

Obec Olbramovice je svou polohou a dostatkem přírodních zajímavostí ideálním místem pro rekreaci a výlety v každé roční době. Územím obce prochází několik dobře značených pěších turistických tras a rovněž zde můžete začít s projížďkou po cykloturistických trasách MIKROREGIONU DŽBÁNY. Svazek obcí MIKROREGION DŽBÁNY byl založen na základě dohody devíti obcí jižní části Středočeského kraje dne 18. ledna 2000. Členy Mikroregionu je sedm obcí (Jankov, Neustupov, Olbramovice, Ratměřice, Vojkov, Vrchotovy Janovice a Zvěstov) a dvě města (Bystřice a Votice).

Rozloha obce Olbramovice je 2535 ha a k 1.1. 2007 zde žilo 1088 obyvatel. Obec je rozdělena do 15 místních částí - Babice, Dvůr Semtín, Kochnov, Křešice, Mokřany, Olbramovice Městečko, Olbramovice Ves, Podolí, Radotín, Semtín, Semtínek, Slavkov, Tomice II, Veselka a Zahradnice.
Asi v polovině 12. stol. se zde usadil vladyka Olbram. Jeho potomci se nazývali Olbramovici, po nich i osada, která z jejich usedlostí vznikla, dostala jméno Olbramovici, později Olbramovice. K založení sídla lákala Olbrama jednak úrodná krajina, jednak zemská cesta, která tudy již za dob pohanských vedla a byla velice důležitým spojovacím prostředkem obchodním mezi severem a jihem. První písemný záznam o obci je z roku 1352, ale kostel Všech svatých byl založen již ve 12. století v románském slohu, jak o tom svědčí dochovaná románská věž s okénky dělenými sloupky. Vladykové z Olbramovic se řadí dle původu k pánům z Janovic, k Chřenovským ze Zruče, k Žďárským a Kolovratům, o čemž svědčí jejich stejný erb - orlice, který je dnes i znakem obce. Patřily sem i šlechtické rody Dvořečtí a Čejkové, které se psaly z Olbramovic. Panu Dvořeckému byla sťata hlava 21. června 1621 a vyvěšena na ochozu Staroměstské mostecké věže až do roku 1631.
Na území obce se nachází několik kulturních památek. V Olbramovicích již zmíněný kostel Všech svatých, soubor soch Panny Marie a sv. Jana z roku 1706 a sýpka hospodářského dvora. V osadě Křešice areál hospodářského dvora a ve Strýčkově (Slavkov) areál tvrziště.
Nedaleko od Olbramovic si můžete prohlédnout Přírodní rezervaci Podhrázský rybník. Tato ornitologická lokalita je důležitou zastávkou tažného vodního a bahenního ptactva. Značná část obce se nachází v Přírodním parku Džbány-Žebrák, který byl vyhlášen v roce 1996.

 http--www.olbramovice.cz